De herenfiets verdwijnt steeds meer uit het straatbeeld. Steeds meer heren kiezen niet meer voor een echte herenfiets, maar voor een damesfiets. Hoe kan dat? En zijn er nog wel voordelen van herenfietsen voor heren ten opzichte van een damesfietsen? Dat kun je hier vinden.

De verschillende oorzaken 

Een oorzaak voor het verdwijnen van de herenfiets uit het straatbeeld komt doordat heren steeds vaker kiezen voor een damesfiets. Studenten gaan naar school op een omafiets en vaders halen hun kinderen op van school op hun damesfiets.

Ook ouderen kiezen steeds vaker voor het gebruik van een damesfiets. Dit komt omdat een damesfiets een lagere opstap heeft. Dit is handig wanneer ouderen niet zo goed meer bij been zijn of niet meer in staat zijn hun been er zo hoog overheen te gooien. Ook geeft het minder ongelukken en is het voor de ouderen handig.

Een andere oorzaak is dat er voor mannen er minder keus is in fietsen. Waar voor vrouwen heel veel keus is in alle verschillende soorten en kleuren, is dit voor heren maar beperkt. Hierdoor zijn heren vaker geneigd om te kiezen voor een vrouwenfiets, omdat ze dat model mooier vinden. 

Een derde oorzaak is de lengte van de man. Dit komt door de diamantframe. Door de diamantframe kunnen sommige heren minder makkelijk met de voeten op de grond. Dit maakt het in het verkeer onveilig en kunnen er sneller ongelukken gebeuren, doordat iemand niet kan stoppen.

Een laatste oorzaak is dat er voor heren minder keus is. Er zijn talloze verschillende damesfietsen overal te verkrijgen. Vaak is dat voor heren echter niet zo. Hierdoor zijn meer heren geneigd om een damesfiets vanwege het model of de stijl te kopen, dan een echte herenfiets te kopen.

Voordelen van een herenfiets 

Toch zijn er voor heren nog voordelen van het hebben van een herenfiets. Een traditionele herenframe, het diamantframe is stijver en lichter dan een damesfiets met een lage opstap. Bovendien heeft een herenfiets een langer frame tussen het zadel en het stuur dan een damesfiets. Mannen hebben namelijk over het algemeen een groter bovenlichaam. Zo kunnen mannen gemakkelijker bij het stuur. Vrouwen zijn over het algemeen korter en hebben dus ook een kortere afstand nodig.

Ook zijn handvaten van een herenfiets groter. Dit komt omdat heren over het algemeen grotere handen hebben dan vrouwen. Bovendien omdat heren stekker zijn de versnellingshandels moeilijker te bedienen op een herenfiets. Om je een goed beeld van te geven zullen we dit nader bespreken.