Een oplegger is een aanhangwagen die gewicht draagt. Het is een veelvoorkomend voertuig in de transportindustrie. De schuifzeiloplegger is een variatie van de oplegger. Dit voertuig onderscheidt zich van andere opleggers omdat hij aan beide zijden een schuifzeil heeft. Deze schuifzeilen zorgen ervoor dat je de oplegger kan laden en lossen via de zijkant. Er staan veel verschillende soorten schuifzeilopleggers te koop. Daarom schrijf ik in dit blog over wat de verschillen zijn tussen deze voertuigen en hoe je weet welke je nodig hebt.

Merk

Er zijn meer dan 30 verschillende merken schuifzeilopleggers. Daarom kan het soms moeilijk zijn om de beste uit te kiezen. De meest bekende zijn Krone, Schmitz Cargobull, Pacton, Kögel en Van Hool. Tip? Kijk naar de verschillende merken en vergelijk de recensies en verschillende functies om de juiste beslissing te maken.

Bouwjaar & conditie

Het bouwjaar en de conditie van een schuifzeiloplegger zeggen veel over de staat van het voertuig. Kijk daarom goed naar wanneer het voertuig is gebouwd. Hoe langer dat geleden is, hoe minder lang hij waarschijnlijk meegaat. Ook de conditie speelt hierin een belangrijke rol. In sommige (tweedehandse) gevallen is het voertuig beschadigd. Als dit zo is, is het belangrijk om aan de verkoper te vragen wat er precies beschadigd is. Vraag jezelf af of dit te repareren is en hoeveel zo’n reparatie je gaat kosten.

Gewicht

Naast het merk, bouwjaar en de conditie van het voertuig, moet je je afvragen hoeveel gewicht je wilt dat jouw schuifzeiloplegger moet kunnen tillen. In Nederland mag je in totaal 50.000 kg zwaar zijn, dus het is verstandig om te bedenken hoe zwaar het voertuig zelf mag zijn en hoe zwaar de lading maximaal mag zijn. Vervoer je lichte goederen? Dan heb je geen groot laadvermogen nodig. Wanneer je zwaardere producten moet transporteren, daarentegen, heb je wél een groot laadvermogen nodig.

Accessoires

Tot slot zijn er een aantal extra functies waar je uit kunt kiezen. Dit zijn extra functies die jouw schuifzeiloplegger nog praktischer, comfortabeler en handiger maken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een schuifzeiloplegger met luchtvering, ABS, schijfremmen, EBS of een laadklep.

Waar?

Vergeet niet dat wanneer je een tweedehands voertuig koopt op trucks.nl, het zo kan zijn dat je hem in een ander land moet ophalen. Dit kan nogal onhandig uitkomen voor sommige mensen. Gelukkig kun je de meeste voertuigen gewoon ophalen in Nederland en België, maar een aantal voertuigen komen uit Duitsland, Frankrijk en Denenmarken. Let hier dus op voordat je een deal sluit!