Jonge jaren

Een van de mooiste dingen aan mode is de verhalen die modeontwerpers met zich mee brengen en die je verwerkt kunt zien in hun werk. Een van deze modeontwerpers die een dergelijk verhaal met zich meebrengt is Kenzo Takada. Deze Japanse modeontwerper werd geboren in Himeji Japan en had al op een vroege leeftijd een fascinatie voor mode. Hij verteld regelmatig in interviews dat hij de modetijdschriften van zijn zussen stal om zo op de hoogte te blijven van de nieuwe modetrends.

Helaas was het voor hem niet mogelijk om meteen met zijn passie voor mode aan het werk te gaan omdat hij nogal conservatieve ouders waren. Veel ouders in Japan vinden het succes van hun kinderen belangrijker dan de passies van de kinderen en daarom was Kenzo genoodzaakt om een studie te kiezen die goed werd gekeurd door zijn conservatieve ouders. De studie sprak Kenzo desondanks totaal niet aan en hij vond de lessen saai en vervelend. Daarom is hij toch van studie veranderd en ging hij in 1958 naar de Bunka modeacademie in Tokio. Deze academie had toevallig pas net de deuren geopend voor mannelijke studenten.

Zijn beste ontwerpen

Alhoewel Kenzo een traditionele Japanse achtergrond heeft bleef hij na zijn studie niet lang in Japan. In 1964 verhuisde hij naar Parijs waar hij vooral geld verdiende met het verkopen van schetsen. Dit was vooral omdat hij nog geen geld had voor de inkoop van dure stoffen. Desondanks werd Kenzo in de tien jaar daarna een gigantisch succes. Hij wist in Parijs roem te vergaren doordat hij wist hoe hij traditionele Japanse kleding kon combineren met de modernere trends binnen de modewereld. Toen hij in de Verenigde Staten bekend begon te worden liet hij de naam Jap vallen van zijn modewerk. Hij kreeg namelijk kritiek dat de naam denigrerend was en veranderde daarom zijn merk in de naam Kenzo. Ook in de Verenigde Staten verscheen Kenzo regelmatig in Vogue. Vooral uit het perspectief van nieuwe trends die aan het overwaaien waren uit Europa.

Meer dan dertig jaar lang was zijn merk een grote naam in de modewereld totdat Kenzo Takada in 1999 zijn pensioen aankondigde. Verschillende designers namen zijn werk over. Zo was Gilles Rosier de opvolger op het gebied van de vrouwencollectie. Al werd hij later vervangen door de Italiaanse Antonio Marras. Hij zorgde ervoor dat er een nieuw hoofdkwartier kwam voor het merk terug in Parijs. Takada zelf ging met pensioen maar bleef wel actief op verschillende creatieve vlakken. Zo was hij nog altijd bezig met meubelontwerp en kunst.