learning

In een groot bedrijf is het altijd lastig om iedereen de goede scholing aan te kunnen bieden. Als het gaat om BHV kan je iemand inhuren maar als het gaat om bedrijfsinformatie blijft het gewoon lastig. Ik werk op een HR-afdeling en ik merk dat er steeds meer vragen worden gesteld aan de ICT afdeling. Dit gaat ook om vragen waarvan ik zou denken dat de jongens wel wat beters te doen hebben.

 

Vrienden in dezelfde branche

Gelukkig heb ik in de afgelopen jaren wel wat vrienden gemaakt die ongeveer hetzelfde werk doen. Ik werk bij een bedrijf die planten naar en van het buitenland vervoeren. Een vriend van mij zit bijvoorbeeld in de kazenhandel. Onze producten mogen wel anders zijn maar de vragen komen allemaal op hetzelfde neer. Het grootste probleem is inloggen en daar kunnen de personeelsleden niks aan doen maar er zijn zoveel meer vragen zoals codes opzoeken of telefoonnummers opzoeken waarvan ik denk dat het anders kan.

 

Naar de baas met een goed idee

1 van mijn vrienden wees mij op een nieuw systeem dat heet blended learning. Het komt erop neer dat je dan op je eigen manier gaat leren of studeren. Het kan dus aangepast worden op een personeelslid. Vaak merk je dat mensen al snel zijn afgeleid bij grote lappen tekst maar met blended learning kan je de grote lappen tekst in verschillende pagina’s verwerken zodat het niet veel informatie in 1 keer is. Studies wijzen ook uit dat op het moment een personeelslid aan kan geven hoe hij of zij het beste kan leren, ze ook gemotiveerder zullen zijn.
Door middel van een presentatie probeerde ik mijn baas te overtuigen met dit systeem. Ik heb vooral in mijn presentatie meegenomen dat de werknemers van de ICT-afdeling veel meer tijd over gaan houden voor broodnodige dingen. Dit stond mijn baas wel aan, de ICT-afdeling loopt namelijk behoorlijk achter met de jaarplanning. Kunnen zij niks aan doen, er komen gewoon allemaal telefoontjes en e-mails tussen.

 

Eerste week proef

Mijn baas heeft het systeem goedgekeurd en een paar weken verder hebben wij 1 week proef ingesteld. In deze week werden meerdere personeelsleden aangemeld voor de cursus waarbij er algemene informatie werd gedeeld maar ook de meest voorkomende vragen werden beantwoord. Nu is het alleen nog maar hopen dat deze groep personeelsleden de antwoorden gaan onthouden en de collega’s die deze vragen stellen kunnen helpen.
We hebben het systeem nog te vroeg om aan te kunnen geven dat het voor iedereen handig is maar de personeelsleden die er op dit moment druk mee bezig zijn, zijn er zeer positief over. Ze voelen het niet aan als een verplichte cursus maar vinden het zelfs leuk.
We gaan binnenkort de groep medewerkers uitbreiden en we hopen uiteindelijk dat iedereen positief is over de blended learning.